Vliegen en Internet

Het vliegen in één van de Pipers of de TB10 van de vliegclub is altijd weer een prachtige belevenis. Een rondje Flevopolder, even op en neer naar Texel, of een bezoekje aan één van de vele vliegvelden in de buurlanden is iets waar je echt naar uit kunt kijken. Door andere drukke bezigheden (het vliegen moet ten slotte ergens van betaald worden...) blijft het voor de meesten van ons bij enkele uurtjes vliegen per maand. Maar ook op de grond kun je je prima met het vliegen bezighouden. Het internet is een onschatbare bron van informatie waar je als vlieger alle denkbare informatie kunt vinden.

Vaak is de voorbereiding van een wat langere vlucht al de helft van de voorpret. Het internet kan je daarbij uitstekend van dienst zijn. In een aantal artikelen in de komende Flightletters willen we laten zien welke internet-sites voor de vlieger een handig hulpmiddel zijn. Ieder van de artikelen zal een stap uit de vluchtvoorbereiding behandelen:

  1. Operationele vlieginformatie – Vliegplannen, vliegveld informatie, NOTAMs
  2. Theorie -  Navigatie en calculators
  3. Meteo – Alles over het weer
  4. Piloten online – Vliegtrips en -ervaringen
  5. Nederland – Wat is er in onze eigen land allemaal te beleven?

In dit eerste artikel worden een aantal websites besproken die goed van pas komen bij het plannen van een vlucht naar het buitenland. Vaak weet je nog niet precies naar welke vliegvelden je toe wilt gaan. Bladeren in de Jeppesen Bottlang is in dit stadium niet langer nodig, van nagenoeg ieder vliegveld is online informatie te vinden. Heb je je vlucht eenmaal aardig gepland, dan is het mogelijk om online alle benodigde NOTAMs te raadplegen en je kunt zelfs je vliegplan online filen!

Voor alle besproken websites geldt dat ze gratis toegankelijk zijn. Voor een aantal zul je je eenmalig gratis moeten registreren. Om het nog makkelijker te maken is dit artikel ook als webpagina op het volgende internet adres te vinden: http://www.xs4all.nl/~ralaker/flightletter  .  Je kunt dan gewoon op de web-links bij de besproken websites klikken zonder de adressen zelf in te hoeven typen. Deze pagina zal binnenkort ook vanaf de website van de vliegclub te benaderen zijn.

Overigens geldt voor alle besproken websites: beschouw deze informatie als aanvullend op de reguliere informatie die je ter beschikking staat. De websites zijn nog geen volledige vervanging van de formele luchtvaartpublicaties. Stel je als vlieger dus altijd op de hoogte van de meest actuele gegevens!

 

Buitenlandse AIS informatie

http://www.eurocontrol.int/ais/links/europe.htm

In het buitenland kunnen net wat andere vliegregels en -procedures gelden. Het is makkelijk als je deze van te voren kunt inzien. Veel buitenlanden hebben dan ook een AIS die zich goed presenteert op het internet waar je van het betreffende land de lokale procedures vinden. Eurocontrol houdt op bovenstaande web-link een overzicht bij met verwijzingen naar de buitenlandse AIS-organisaties.

 

VFR Brochure Nederland

Helaas heeft onze eigen “Inspectie Verkeer & Waterstaat, Divisie Luchtvaart” nog niet zo’n uitgebreide website ( http://www.ivw.nl/dl/index.htm ) en moeten we het doen met een abonnement op het omvangrijke papieren naslagwerk van de VFR Gids Nederland. Wel is de VFR Brochure Nederland in digitale vorm beschikbaar. Haal hier ( http://www.knvvl.nl/vfr.pdf ) het document op (Acrobat reader noodzakelijk) met een beknopte samenvatting van de VFR-regels in Nederland. Verplichte kost voor iedere VFR vlieger!

 

DFS – Deutsche Flugsicherung

http://www.dfs-ais.de/pilotservice/index.html

Onze oosterburen hebben het al iets beter voor elkaar. Na een eenmalige registratie kun je inloggen bij de AIS service en daar de laatste informatie raadplegen. Voor veel informatie verwijst men nog wel naar het gedrukte VFR Bulletin, maar het is bijvoorbeeld wel mogelijk om van te selecteren regio’s NOTAMs op te vragen. Bovendien is het mogelijk om vliegplannen online op te geven.

 

Airports.de – Vliegvelden in Duitsland

http://www.airports.de

Heeft de officiele website van de Deutsche Flugsicherung geen informatie over de vaak prachtige vliegvelden in Duitsland, dit particuliere initiatief heeft ze wel allemaal!  Van ieder duits vliegveld is uitgebreide informatie op te vragen. Adresgegevens, baaninformatie, beschikbare brandstof, aanvliegprocedures, navigatie hulpmiddelen, ATC frequenties en zelfs aanvliegkaartjes en actueel meteo-informatie zijn in te zien. Naast vliegveldinformatie is op deze uitstekende website nog veel meer relevante luchtvaartinformatie te vinden. Bijna onmisbaar voor het plannen van vliegtrips naar Duitsland.

 

National Air Traffic Services UK

http://www.ais.org.uk

De engelse AIS-organisatie achter deze website noemt zichzelf enigszins arrogant “a World Leader in Air Traffic Management”. Maar daar is niets teveel van gezegd! Na een eenvoudige en gratis registratie is op deze website werkelijk alle informatie te vinden voor het vliegen in de UK. Hebben wij in Nederland alleen nog een papieren AIP beschikbaar, de engelsen hebben alles digitaal en voor iedereen beschikbaar op het internet. Dus altijd de meest actuele informatie en geen periodieke invoegbladen meer die met veel sorteerwerk in een grote papieren map opgeborgen moeten worden.

De web interface is wat sober, maar na wat klikken vind je snel je weg en heb je zo de engelse VFR Guide of de AIP op je scherm staan. Ook zijn van alle engelse vliegvelden airport diagrams en procedures op te roepen. Om bijvoorbeeld informatie over Biggin Hill op te roepen: klik op “Publications”, “UK AIP”, “UK AIP”, “AERODROME DATA”, “AERODROMES – SPECIFIC” en kies Biggin Hill uit de lijst. Hierna verschijnt alle informatie over dit legendarische vliegveld (Acrobat reader nodig!). Beter dan de informatie uit de Bottlang op de vliegclub! Ook zijn via deze website de laatste NOTAMs op te zoeken. Een perfecte self-briefing service dus! Laat dit een voorbeeld zijn voor onze eigen IVW - Divisie Luchtvaart.

 

NOTAMs – AIS Norway & DoD USA

http://www.ippc.no/ippc/AisAerodrome1.html

Ook de website van de Noorse AIS laat informatie zien over de in Noorwegen aanwezige vliegvelden. Bovendien kan ook hier NOTAM informatie worden ingezien voor de gehele wereld. Geef bijvoorbeeld de EHAA FIR of het vliegveld EHLE op, en je krijgt alle voor ons relevante NOTAMs voorgeschoteld.

De bekendste en oudste mogelijkheid om NOTAMs op te halen is via het Amerikaanse ministerie van Defensie: https://www.notams.jcs.mil/

Ook hier kun je van de hele wereld NOTAMs inzien. Handige tip: als je in het menu bovenaan het scherm kiest voor ‘Flight Path Search’ en in de vakjes aangeeft wat de vertrek- en aankomsthavens zijn, dan geeft het systeem alle relevante NOTAMs van de FIRs, vliegvelden en navigatiebakens die je onderweg tegenkomt.

 

Eurocontrol Flightplan validation system (IFPUV)

http://www.cfmu.eurocontrol.be/chmi_public/ciahome.jsp?serv1=ifpuvs

We weten allemaal dat we een flightplan moeten indienen als we een vlucht maken naar een buitenlands- of gecontroleerd vliegveld. Als je niet dagelijks een flightplan invult, kan het wat lastig zijn om alle informatie juist in te vullen. Eurocontrol heeft een systeem gebouwd dat je kunt gebruiken om je flightplan te laten controleren op juistheid. Geef je flightplan op bovenstaande web-pagina in, en je krijgt een keurig overzicht wat er aan het flightplan mankeert. En geen formulieren meer om een papieren versie in te vullen? Dan print je ze gewoon zelf! Kijk hier voor een aantal papieren varianten: http://www.baseops.de/fltpl.html

 

DAFIF - Digital Aeronautical Flight Information File

https://164.214.2.62/products/digitalaero/index.cfm

Behalve NOTAMs, stelt de Amerikaanse defensie ook operationele vlieg-informatie beschikbaar op CD-ROM via de zogenaamde ‘DAFIF’ distributie. Deze informatie wordt net als de Jeppesen informatie maandelijks ververst en is via bovenstaande link ook op het internet beschikbaar. Het bestaat uit omvangrijke data-bestanden die je bijvoorbeeld in een database of spreadsheet programma kunt inlezen om uitgebreide zoekopdrachten op los te laten. Het gaat hier om wereldwijde informatie: “DAFIF data consists of Airports, Heliports, Navigation Aids, Waypoints, ATS Routes, Airspace Boundaries, Special Use Airspace, Military Training Routes, Parachute Jump Areas, Preferred Routes, Terminal Procedures (Digital form), Air Refueling Routes and Supplemental Data”. Voor de handige computeraar een gigantische bron met informatie.

Niet iedereen is even handig om een uitgebreid database-programma te bouwen, maar gelukkig zijn er een aantal liefhebbers die dat al voor ons gedaan hebben en het resultaat beschikbaar stellen op internet. Zie de websites in de volgende paragrafen.

Behalve database-gegevens, zijn op deze Amerikaanse website ook uitgebreide kaarten te vinden met de (IFR-) aankomst- en vertrekprocedures van veel vliegvelden en de lay-outs van de taxibanen. Zoek op de bovengenoemde DAFIF webpagina naar de “Terminal Instrument Procedures”, klik op “Europe/North Africa/Middle East” en vervolgens in de lange lijst op “Schiphol_EHAM”. Ziedaar, een aantal mooie kaarten in PDF-formaat (Acrobat reader nodig!) van Schiphol.

 

World Aeronautical Database

http://www.worldaerodata.com

Deze website is opgebouwd rond de DAFIF bestanden en stelt ons in staat om in de wereldwijde luchtvaartgegevens te zoeken. Geef bijvoorbeeld de ICAO code EHAM op van onze (inter-)nationale luchthaven, en alle op dit moment geldige operationele gegevens verschijnen op het scherm.

Een andere website die van deze gegevens gebruik maakt is Wapf – Worldwide Airport Directory, te vinden op het internetadres ( http://www.wapf.com/world ). Ook hier weer dezelfde operationele gegevens, maar dan aangevuld met topografische kaarten en recente meteo-gegevens.

Voor de sportvlieger heeft de DAFIF-informatie slechts één nadeel, de groene vliegvelden met grasbanen ontbreken. Maar natuurlijk is met een beetje zoeken ook daar een oplossing voor beschikbaar. De AeroTransport DataBank  ( http://www.aerotransport.org ) heeft bijvoorbeeld ook Texel in de database staan. Alleen is hier de operationele informatie over de vliegvelden een stuk beperkter. Wel is hier nog andere informatie te vinden. Volgens een quote op de website: “AeroTransport Data Bank provides in-depth information on all airlines and transport aircraft operators, worldwide, with extensive history on more than 150,000 aircraft and 8,000 airports”.

 

Waypoint Generator

http://www.navaid.com/GPX

Zou het niet makkelijk zijn als je de DAFIF-informatie ook op je handheld GPS beschikbaar zou hebben? Ook daar is weer een oplossing voor. Klik op bovenstaande link en je krijgt een keuze-menu voorgeschoteld waarin je kunt selecteren welke luchtvaartgegevens je als waypoints naar je GPS verstuurd wilt hebben. Na enkele seconden zoeken heeft de website een GPX-file voor je gegenereerd, die je met het programma EasyGPS naar iedere GPS kunt overzetten. En ja, ook niet-luchtvaart GPS-en krijgen hiermee de beschikking over airport data, navigatie hulpmiddelen en reporting points. Het klinkt misschien wat ingewikkeld en technisch, maar GPS-eigenaren zullen met de uitleg op deze webpagina goed uit de voeten kunnen komen. Het proberen zeker waard!

                              

Ten slotte…

Ook op de grond achter de computer is zo te zien veel plezier te beleven met het vliegen. Dit is slechts een kleine selectie uit een veel groter aanbod van internet-sites. Maar we denken hiermee wel de toppers te hebben laten zien. In de volgende Flightletter zal er een overzicht komen van websites die zich bezighouden met de vliegtheorie en navigatie.

Heb je in de tussentijd op- of aanmerkingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Richard Lakerveld

E-mail: cavok@xs4all.nl